1eDivisie triathlon

Wedstrijden 2018
1eDivisie

  • 27 mei: Almere DUIN – Triple mix
  • 9 juni: Weert – OD
  • 30 juni: Holten – Sprint
  • 8 september: Vroomshoop – Team Time Trial
  • 16 september: Nijmegen – Z-F-L-Z-F-L

Vijf wedstrijden voor ambitieuze en gedreven teams, die strijden om promotie naar het hoogste niveau. In de 1eDivisie triathlon gaan individuele strijd en teamprestaties hand in hand. Na Almere, Weert en Holten doen de 1eDivisie triatleten Vroomshoop aan. In Vroomshoop vallen waarschijnlijk al de eerste beslissingen en anders zullen deze in Nijmegen vallen.

Wedstrijd opzet 1eDivisie wedstrijd

De wedstrijd is een teamwedstrijd waarin het team met 4 m/v tegelijk start en waarbij de tijd van de derde finisher telt. De afstand waarover de wedstrijd wordt gestreden is 450m zwemmen, 18,6km fietsen en 5,5km (aanloopstuk + 2 ronden) hardlopen.

De eerste serie is de heren serie. Het team dat in de competitierangschikking op dat moment de laatste positie inneemt, start als eerste om 11:45 uur. Hierna gaan er om de 1:15 minuut teams van start, telkens in een volgende baan. Om 12:20 uur gaan het eerste damesteam van start. Ook hier gaan de dames die het laagst in de competitie staan het eerst van start.

Zwemmen

Er wordt 450meter (9banen) gezwommen in het 50m Zandstuve zwembad, waar ook de wisselzone is gesitueerd.

De teams starten aan de diepe kant van het zwembad. Na 8 banen wordt de eerste zwemmer van je team aangetikt, om aan te geven dat de laatste baan ingegaan wordt. Na negen banen wordt er over de muur uit het zwembad geklommen en gewisseld naar het fietsen. De trappetjes aan de zijkanten van het bad mogen niet gebruikt worden.

Er zijn 8 banen waarin wordt gezwommen, na 10 minuten komt er dus een nieuw team in de eerste baan. De verwachting is dat de teams de 450 meter binnen 10 minuten gezwommen hebben. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn, dan kan de jury ter plekke besluiten de start van het volgende team uit te stellen tot de baan leeg is. Uiteraard wordt in dat geval de starttijd gecorrigeerd.

Fietsen

Er wordt 18,6 kilometer gefietst (2 ronden). Tijdens het fietsen mag er gestayerd worden binnen het team. Stayeren bij/met andere teams is niet toegestaan! Omdat het een stayerwedstrijd betreft dient je fiets hier geschikt voor te zijn.

Lopen

Na het fietsen wordt gewisseld naar het lopen. Het eerste aanloopstuk van ongeveer 400 meter is een prima beloopbaar parkeerplaats/bospad. De rest van het parcours is verhard. De loopronde van 2,3 kilometer wordt tweemaal afgelegd. De finishtijd van de derde persoon over de finish telt als teamtijd.