Triatlon Experience

 

Ruim 400 basisschoolleerlingen deden actief mee bij Triatlon Experience Vroomshoop

Via de gemeente Twenterand wordt beweging onder jeugd sterk gestimuleerd. Daaruit is een samenwerking ontstaan tussen Samenwerkend Sportief Twenterand en het bestuur van De Haere Triatlon Vroomshoop. Het doel is om zoveel mogelijk jeugd te bereiken om ze enthousiast te maken om te sporten en voor de trialton.

Dit jaar vindt de triatlon plaats op zaterdag 9 september.

In de aanloop daar naartoe zijn de basisscholen in Twenterand benaderd vanuit het samenwerkingsverband. Ook is de jeugd zelf actief betrokken via enkele activiteiten die in samenwerking met Sportief Twenterand en De Haere Triatlon Vroomshoop zijn georganiseerd.

In Vriezenveen konden de basisschoolleerlingen in april tijdens de Koningsspelen (sportcarrousel) kennis maken met de triatlon middels een presentatie en een kleine sportieve uitdaging. In Vroomshoop werd onlangs de eerste Triatlon Experience georganiseerd bij het buitenbad De Zandstuve. Hier maakten ruim 400 basisschoolleerlingen kennis met deze wisselsport bestaande uit een zwemloop: eerst 100 meter zwemmen, direct gevolgd door 600 meter hardrennen.

Door hieraan mee te doen konden de kinderen ervaren hoe het is om goed te willen presteren bij 2 sporten direct na elkaar. Het blijkt dan dat de één beter kan zwemmen en de ander liever wil hardrennen. Het leuke van de trialton is dat je met z’n tweeën of drieën kan deelnemen en zo niet alle onderdelen zelf hoeft te doen. Voor de jeugd wordt de Rabobank scholenbokaal weer beschikbaar gesteld voor de basisschool met het snelste team.

Een triatlon bestaat uit drie sportonderdelen: zwemmen, fietsen en hardlopen.

De baantjes worden getrokken in het 50-meter openlucht zwembad De Zandstuve; het fietsparcours is op een afgezet weggedeelte van de Vroomshoopseweg (tussen Vroomshoop en Den Ham); het loopparcours gaat door de bebouwde kom van Vroomshoop zodat te midden van enthousiast publiek gestreden kan worden.

Deelnemers zijn in zeer uiteenlopende leeftijden: van 7 tot 65.

Meedoen kan in diverse series en op meerdere afstanden: de kwart, de achtste en een jeugdafstand. Er kan zowel individueel als in teams (duo of trio) worden deelgenomen.

Voor de jeugd gaat het om 100 meter zwemmen, 6 kilometer fietsen en 1 km hardlopen. Alles op een afgezet parcours en gecontroleerd door vele vrijwilligers. Deelname is vanaf 7 jaar, voor het zwemonderdeel is diploma A verplicht. Voor het fietsonderdeel dient gebruik gemaakt te worden van de eigen fiets. Een helm is verplicht.

De start van de jeugdafstand is pas vanaf 16 uur; hierdoor is er alle ruimte om eventueel deel te nemen aan andere sporten en/of wedstrijden.

 

De foto’s zijn gemaakt door Henk Prijs.

Plaats een reactie