Triteam Groningen 3, winnaars van 2e divisie noord 2016

Stel jezelf eens voor?

Mijn naam is Jorinde van der Laan, teamcaptain en atleet van Triteam Groningen.

Wat voor sport beoefenen je en heb je beoefend?

Sinds 2012 ben ik lid van GVAV Triathlon uit Groningen, daarvoor heb ik zelf wat getraind. Voor 2012 heb ik altijd aan wedstrijdzwemmen gedaan.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de triatlon?

Vrienden van mij waren lid en toen ik uitgekeken was op het zwemmen ben ik nieuwsgierig geworden. Eenmaal lid van de vereniging en een paar wedstrijden verder,was ik verkocht.

Kan jij je eerste triatlon nog herinneren en welke was dit?

Dit was in Ten Boer (Groningen) in 2011. In mijn zwempak op de fiets en rennen, lekker basic. Het is nog steeds een leuke kleinschalige wedstrijd, ideaal om kennis te maken met de triathlonsport.

Hoe ben je in contact gekomen met het beoefenen van triatlon in teamverband en doe je dit al lang?

Drie jaar geleden ben ik gevraagd voor een divisieteam, dat ging toen niet door omdat er te weinig aanmeldingen waren binnen de vereniging. Dat jaar daarop ben ik gevraagd als teamcaptain en heb ik een team bij elkaar gezocht. Sindsdien ben ik teamcaptain van de 2edivisie dames.Triteam Groningen is een fusieteam van GVAV Triathlon en de Groningse Studenten Triathlon Vereniging Tritanium, zo zetten we Groningen in competitie verband beter op de kaart.

Door de divisieteams kwam ik er achter de sport nog leuker is. Samen trainen en strijden voor het beste resultaat. Het is uitdagend en tof omdat je van elkaars kwaliteiten kan profiteren, je bent niet meer elkaar concurrent maar een team. Dat veranderd de dynamiek behoorlijk binnen de vereniging. Een groep die samen ergens voor gaat geeft heel veel sfeer. We kunnen elkaar goed motiveren. Het is een mooie afwisseling t.o.v. de individuele kant van de sport.

Hoe raad jij aan om andere mensen ook eens een keer een triatlon te doen?

Ben jij diegene die zichzelf wil verbeteren, fysiek bezig wil zijn en eventueel ook in een team wil sporten? Dan raad ik jou aan om eens naar een triathlon club te in de buurt en te ervaren wat triathlon jou biedt. Daarnaast is het een ideale sport voor mensen die graag buiten willen sporten. Maar ook die niet op vaste tijden altijd naar een training kunnen gaan. Je kan immers zelf eens een training doen.

Heb je ook (handige) tips & tricks voor andere triatleten?

Er zijn vele technische tips en trucs, maar ik denk dat je het soms in het groter geheel moet zien. Dus, naast het keihard trainen en racen ook genieten van een mooi parcours en/of de aanmoedigingen langs de kant!

Hoe hebben jullie afgelopen jaar de 2e divisie beleefd?

In een woord GEWELDIG. Omdat we echt als team hebben gefungeerd. Er was een enorme drive om te racen en geen plekje af te staan aan een concurrent. We leerden elkaar beter kennen. Ook buiten het team was het rondom de wedstrijden erg leuk. Het contact met andere verenigingen, bijvoorbeeld de nummer 2 (Hellas uit Utrecht) was competitief maar ook voor en na de wedstrijd gezellig.

Hoe hebben jullie de finaledag in Vroomshoop beleefd?

Superspannend en leuk. De organisatie en vrijwilligers waren erg enthousiast en vriendelijk, ook in het loopparcours waren er mensen om aan te moedigen. Onze wedstrijd zelf ging niet helemaal vlekkeloos. Het fietsen ging erg goed. Het lopen liep niet zoals gepland, een teamgenoot kreeg kramp waardoor we in een andere formatie verder moesten. In een teamtriathlon weet je nooit hoe het gaat en dit was zo’n voorbeeld. Maar omdat we snel konden schakelen, zorgden dat de laatste loper werd opgehaald en geduwd en zijn we uiteindelijk tevreden met de prestatie. De prijsuitreiking was leuk en voelde als een heus feestje met champagne voor iedereen.

Hebben jullie nog tips en verbeterpunten voor de organisatie te
Vroomshoop voor volgend jaar?

Wellicht is een finish dichter bij het zwembad ook voor het publiek leuker. Wij hebben geen douches en grotere kleedkamers kunnen vinden nabij het zwembad. Dit zou wel fijn zijn.

Eventueel nog complimenten voor de organisatie?

De organisatie was erg goed, de sfeer was top, er waren enthousiaste vrijwilligers, wat het allemaal een stuk leuker maakt. Een triathlonwedstrijd wordt niet gehouden zonder vrijwilligers, inclusief jury! Ook ik doe daar mijn petje voor af. Dank jullie wel!

Plaats een reactie