Winnaars heren 2e divisie 2016 Hellas 3 Utrecht

Interview met teamcaptain Ron Band

Stel jullie jezelf eens voor?

Ons team bestond uit 5 atleten met 4 invallers uit het 2e en 4e team.
De basis bestond uit Kiwi Richard Sharp, Maarten van der Veen, Jeroen Gijzen onze zeilkampioen, Jacco Langerak de marathonloper en de nestor tevens teamcaptain Ron Band.

Wat voor sport beoefenen jullie en hebben jullie beoefend?

Richard en Maarten komen uit het roeien, Jeroen heeft nog in de schaatsploeg gereden van Anni Friesinger en Gianni Romme en doet verder nog aan wedstrijdzeilen. Jacco komt uit het hardlopen en Ron komt uit het volleybal, windsurfen en zeilen.

Hoe ben je in aanraking gekomen met de triathlon?

Als volleyballer vond ik het leuk om af en toe een coopertest die bij ons in het park werd georganiseerd te lopen. Later ben ik in 1982 gaan fietsen nadat ik een reportage zag van de Ironman Hawaï waarin Julie Moss kruipend de overwinning probeerde binnen te halen maar een paar meter voor de finish werd gepasseerd. Zwemmen ben ik pas in 1985 gaan doen nadat ik mij had ingeschreven voor een 1/3 triathlon. Uiteindelijk heb ik mij in 1987 aangesloten bij een triathlon vereniging.

Kun jij je eerste triathlon nog herinneren? Welke was dit?

Mijn eerste triathlon was in 1985 in de Duitse legerplaats Seedorf. Destijds was ik 20 en vervulde mijn dienstplicht in het Duitse Bergen Hohne. Liep toen al hard en deed wat aan fietsen om in conditie te blijven. Toen ik me in had geschreven had ik nog 3 maanden de tijd om 1.500 meter te leren zwemmen.

Hoe ben je in contact gekomen met het beoefenen van triathlon in teamverband en doe je dit al lang?

Toen de Eredivisie Triathlon in 2012 van start ging heb ik alle 5 wedstrijden voor Hellas kunnen starten. De combinatie van teamtriathlons, estafettes en stayer sprints en OD’s in een team van 4 maakte het interessant en nieuw.

Hoe vaak trainen jullie gemiddeld?

De meesten trainen ca. 10-15 uur per week. 2x zwemmen, 3x lopen en fietsen.

Hoe raad jij aan om andere mensen ook eens een keer een triathlon te doen?

Het volbrengen van een triathlon moet geen doel op zich zijn maar een intrinsieke motivatie. Het gaat om het plezier hebben om naar een doel toe te werken en doe dat bij voorkeur samen met anderen zoals bij een triathlon vereniging.

Heb je ook (handige) tips & tricks voor andere triatleten?

Sluit je aan bij een triathlon vereniging. Stel jezelf doelen, wedstrijden om naar toe te werken. Vergeet niet om wissels te trainen en overgangen van fietsen naar lopen. Gun jezelf de tijd om beter te worden. Met name hardlopen is blessuregevoelig en overbelasting ligt op de loer.

Plaats een reactie