5 km hardlopen lijkt ver, maar pas op: het werkt verslavend.

Vrijdag 19 november als sluitstuk van de dag fietsen op de wielerbaan in Apeldoorn. Na een goede uitleg was het eerste uur verkenning van de baan. Als rookie vond ik die baan best wel stijl. Na de pauze ging het steeds hoger op de baan en steeds harder. Dat voelt als laagvliegen. Een gave belevenis.

Vlak voor het einde vloog ik echt; een salto door de lucht. Een dame enkele plaatsen voor ons, raakte in paniek. Vol gas kwamen we aangescheurd op fietsen zonder remmen en het lukte niet iedereen om de vallende dame te ontwijken. Mij ook niet.

Mijn schouder bleek gebroken. Niet autorijden, niet kunnen ‘computeren’ en bovenal niet sporten. En dat laatste is een dingetje. Ik probeer wekelijks te zwemmen, fietsen en hardlopen. En toen even niets. Nu, ruim 2 maand verder mag ik weer op de Tacx en sinds vorige week weer hardlopen. Rustig beginnen. Op Facebook kwam een herinnering voorbij, 21km hardgelopen.

21 km zal niet direct weer kunnen helaas. Dus proberen om met 5 km te starten. Ik kon me niet herinneren dat 5 km zo’n eind was. Ternauwernood gelukt, de schouder hield zich goed. Dus een paar dagen later weer. Wat een takke eind. Maar het voelde lekker dat ik weer bezig was. Ook om die 4,5 kilo er weer af te krijgen die ik zorgvuldig vanaf 19 november heb opgebouwd. Dinsdag dacht ik, ach eerder was het 21, dan is 10 nu ook vast goed te doen. Ik zie wel waar het schip strandt. Duizend doden gestorven onderweg, maar ik heb het gered. Vraag me niet hoe, maar het voelt verrekte lekker. En zodra ik minder spierpijn heb, want dat heb ik, ga ik weer. Het is verslavend, dat was ik niet vergeten.

Gelukkig kan ik mijzelf motiveren te bewegen, maar ik besef dat niet iedereen dat kan. Daarom vind ik het zo gaaf dat in Twenterand alle verenigingen, clubs en groepen die iets met hardlopen hebben meedoen met het ‘samen trainen’ voor de TwenterandRun op 20 mei. Beginnen met hardlopen is lastig. Het motiveert om dat samen te doen met anderen. En ook al ken je ze niet; sporten verbroedert. Door de training leer je hoe je moet opbouwen naar een doel, krijg je technische tips om makkelijker te lopen en je niet te blesseren. Dan lijkt 5 km wellicht ver, maar ik waarschuw je: lopen werkt verslavend, voordat je het weet zit je er met veel plezier aan vast!

Graag tot ziens bij een ‘samen trainen’ sessie!

Rik Nijkamp, voorzitter Stichting Sportpromotie Twenterand

Scroll naar boven