Fitte werknemer

Fitte werknemers zijn van grote meerwaarde. Hoe ondersteun je hen hierin?

Met de coronamaatregelen was regelmatig bewegen een grotere uitdaging dan ooit. Fit blijven is echter essentieel, ook als het om bedrijven en hun werknemers gaat. Uit onderzoek blijkt dat sportende en/of bewegende werknemers productiever, gemotiveerder en minder vaak ziek zijn.

De decemberlockdown zorgde opnieuw voor een lage sportdeelname. Ruim zes miljoen mensen (38 procent) hebben in de laatste maand van 2021 helemaal niet gesport. Minder dan de helft (49 procent) heeft wekelijks in december gesport. Van de jongeren t/m 18 jaar geeft een ruime meerderheid aan minder of helemaal gestopt te zijn met sporten door de avondlockdown (59 procent).


Historisch laag

NOC*NSF is daarom erg blij dat het kabinet de coronamaatregelen voor sport heeft versoepeld. “Het is fijn dat ervoor gekozen is om de sport bij de eerste versoepelingen meer ruimte te geven. Belangrijk ook, omdat we de afgelopen tijd de sportdeelname tot een historisch laag niveau hebben zien dalen, met alle gevolgen van dien voor de vitaliteit van onze bevolking”, reageert Marc van den Tweel, algemeen directeur van NOC*NSF.

Ook voor bedrijven zijn fitte werknemers van grote meerwaarde. Waarom? En hoe kun je als bedrijf je medewerkers ondersteunen bij het blijven bewegen? Lees er meer over in deze whitepaper van NOC*NSF.

Productiever, gemotiveerder en minder ziek

Gezonde werknemers zijn productiever. Uit cijfers van het World Economic Forum blijkt dat gezonde werknemers hun werktijd voor 83 procent productief invullen. Dit in tegenstelling tot werknemers met een slechte gezondheid: zij vullen hun werktijd slechts voor 65 procent productief in.

Sportende medewerkers zijn bovendien besluitvaardiger, initiatiefrijker en gemotiveerder. Zo zijn zij in vergelijking met niet-sportende medewerkers maar liefst 70 procent beter in het maken van lastige beslissingen. Ook steken sportende werknemers meer plezier en energie in hun werk.

Fitte werknemers zijn daarnaast minder vaak en minder lang ziek. Het ziekteverzuim is bij sportende medewerkers 2 procent, bij niet-sportende medewerkers is dit aanzienlijk hoger: daar gaat het om 9 procent.

Meer inkomsten, minder kosten

Door de verhoogde productiviteit en motivatie van sportende werknemers neemt de kwaliteit van het werk toe, wat kan leiden tot betere bedrijfsprestaties en daarmee hogere inkomsten.

Het fit maken en houden van je werknemers levert niet alleen geld op: het bespaart ook geld. Bij minder ziekteverzuim kunnen bedrijven tot 405 euro per werknemer per dag besparen.

Tips voor vitale werknemers

Om bedrijven op weg te helpen heeft sportkoepel NOC*NSF een whitepaper geschreven over het belang van fitte medewerkers. In de whitepaper staan handige tips voor iedere onderneming die zijn personeel wil stimuleren om vaker te sporten en te bewegen.

Een aantal simpele en praktische aanpassingen hebben al grote impact. NOC*NSF geeft de volgende tips om werknemers te ondersteunen bij het meer bewegen:

1. Bied je werknemers flexibele werktijden aan, zodat werknemers hun sportmomenten overdag kunnen inplannen. Zo pleitte neuropsycholoog Erik Scherder onlangs voor het mogelijk maken van sporten onder werktijd. Hij noemt dat een grote groep minder is gaan bewegen sinds het thuiswerken.

2. Breng bewegen op een leuke manier onder de aandacht. Zo blijft sporten een ontspannende activiteit waar je werknemers plezier uithalen. Deel filmpjes van sportchallenges op intranet en hang bijvoorbeeld op elke verdieping in het trappenhuis motiverende posters op.

3. Maak als bedrijf gebruik van activiteiten die door sportbonden worden georganiseerd. Zo biedt de Atletiekunie werknemers een speciaal hardloopprogramma aan. In dit programma krijgen medewerkers begeleiding van gecertificeerde trainers op een tijdstip en locatie die hen uitkomt.

4. Sluit je met een bedrijfsteam aan bij bedrijfscompetities. De Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) biedt bedrijven bijvoorbeeld de mogelijkheid aan om mee te doen aan bedrijfshockeycompetities.

Wil je meer tips over hoe je jouw werknemers vitaler kunt maken? Download de whitepaper en lees hoe je dat het beste doet.

Samen voor een sportief Nederland

NOC*NSF werkt met meerdere bedrijven samen om van Nederland het sportiefste land ter wereld te maken. Ook jouw bedrijf kan meedoen bij het waarmaken van deze sportieve ambitie. Benieuwd wat sport voor jouw organisatie kan betekenen? Neem hier contact op met NOC*NSF.

https://www.nu.nl/advertorial/advertorial-nocnsf/6180308/fitte-werknemers-zijn-van-grote-meerwaarde-hoe-ondersteun-je-hen-hierin.html?redirect=1

Scroll naar boven